9 Ekim 2015 Cuma

SIKINTI (YOĞUNLUK) ve STRES KAVRAMLARİ



Sıkıntılı günde cesaretini yitirirsen, gücün kıt demektir.” Süleyman’ın Özdeyişleri
Sıkıntı ve stres kavramları birbirlerine çok benzemelerine rağmen aralarında fark vardır. Stres insanın kendine fazla yüklendiği zamanlarda ortaya çıkar. Çıkmaz bir sokakta olmak, geriye dönüşü olmayan bir yolda olmak gibi ve tünelin çıkışını görememek gibi bir durumda olmasıdır.  Bir işe başladığımız zaman başarılı olmadığımız bir anda pes edersek daha kötü sonuçlar karşımıza çıkar. Bu durumda bizi öldürebilecek stres yaratılmaktadır. Sıkıntıdan bahsetmek bu bizim bir seçimimizdir. Spor yaparken ağırlık kaldırır ve antrenman yaparız. İş hayatında ise çok fazla görüşme planlarız ve aynı anda birden fazla işi yapmaya çalışırız. Sıkıntıyı genellikle biz kendimiz yaratırız. Böyle yoğun bir tempoyla çalışmaya hiç gerek yok. Önümüze çok büyük hedefler koyarız ve büyük başarılar elde etmek isteriz. Bunun sonucunda da sıkıntı strese dönüşür. Ama sıkıntıdan kaçmak için arka kapıdan çıkabiliriz.

İyi bir lider olmak için yoğunlukta yaşamayı öğrenmeniz lazım. Birinci guruptaki liderler ileriye bakarlar ve olacakları görmeyi çalışırlar. İkinci guruptaki liderler kaza olduktan sonra tepki gösterirler bunun sonucunda da sıkıntı ve stres yaşarlar.  Birinci guruptaki liderler; diğer insanlar durdukları zaman onlar koşarlar, diğer insanlar eğlendikleri zaman onlar çalışırlar. Onlara sıkıntıda olmak iyi gelir çünkü her zaman üstün bir başarı elde etmek isterler. Lider olarak doğan yoktur. Birçok insanda liderlik potansiyeli vardır. Ama çok az insan bu yoğunlukta yaşamayı seçer. İyi liderler riske girerler ve sıkıntı yaşarlar. Onlar amaçlarını gerçekleştirmek için önlerine çıkacak engelleri ve problemleri çözmeye hazırdırlar. Onlar problemlere duvarlara bakar gibi değil, sadece küçük engellere bakar gibi bakarlar. Onlar için hayat kazanmak istedikleri oyundur.  Sıkıntıyı ise bu sürecin bir parçası olarak görürler. Onlar bilirler ki zorluk aşmadan başarıya ulaşılamaz ve sıkıntı olmadan gelişme de olmaz. “Sevgili Tanrımız bizlere problemleri çözebilecek ve sıkıntıları aşabilecek liderler ver. Bize toplumumuzda ve dünyamızda gerçeğin direkleri gibi cesurca durabilecek yani var olan durumlara karşı cesaretle çıkabilecek önderler ver. Bize gerçekleşebilecek hayallere sahip olan ve sıkıntı, baskı ve yoğunluktan korkmayan liderler ver.”amin.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Pozitif Düşünme ile Şifa

      Pozitif düşünmenin  iyileştirici gücü vardır. Bu makalede nasıl sağlığınızı iyileştirmek ve kendinizi iyileştirmek için pozitif düş...