10 Mayıs 2020 Pazar

Sabah kahveniz beyninize gerçekten ne yapar


 Sabah kahveniz sizin için iyidir - doğru zamanda içerseniz.

·          

            Kahvede bulunan ana uyarıcı olan kafein, sizi yorgun yapan biyokimyasal adenosini değiştirerek size enerji vermek için kimyasal düzeyde çalışır.
·         Kafeinin metabolizmada bir artış ve fiziksel performans / kas gücünde artış gibi birçok sağlık faydası vardır.
·         Günlük kafein alımınızın en olumlu etkilerini elde etmek için, sabah 10 ile öğlen 12 arasında veya öğleden sonra 2 ile akşam 5 arasında kahve için.

·         Göre Uluslararası Kahve Örgütü (ICO), dünyada günde kahve milyar 1.4 hakkında bardak döküyor. Bu, her sabah Keurig'inize neden bu kadar çok güvendiğinizi veya zaten geç kalsanız bile neden işe giderken Starbucks'ta durduğunuzu açıklayabilir.
·         Sabah kahveniz beyninizi gerçekten nasıl etkiler? En önemlisi, latte-kafein artışınızın sağlığınız için daha iyi olduğu günün belirli zamanları var mı?


Beyniniz kahve üzerinde

Kahvenin ana uyarıcısı olan kafein , size enerji artışı sağlamak için kimyasal düzeyde çalışır. Bununla birlikte, kafein yapısal olarak vücutta doğal olarak yaratılmış, adenosin adı verilen ve sizi yorgun yapan başka bir kimyasal maddeye benzer .
Bazı maddeler doğal nörotransmitterleri taklit eder ve reseptörlerdeki yerlerini alabilir. Örneğin, morfin beyindeki endorfinleriniz (beyniniz tarafından üretilen doğal bir tür 'morfin') anlamına gelen reseptörlere bağlanabilir.
Morfinin endorfin reseptörlerine nasıl bağlandığına benzer şekilde, sabah kahvenizdeki kafein beyninizin adenosin reseptörlerine bağlanır ve biyokimyasalın sizi yormasını önler.
Kafein ayrıca kalp atış hızınızı artıran ve kanın daha hızlı pompalanmasını sağlayan adrenalin kaynağınızı oluşturur. Aynı zamanda kafein, dopaminin sisteminize yeniden emilmesini önler, bu da beyinde daha uzun süre kalmasına izin verir ve daha uzun bir süre boyunca olumlu etkilerini (mutluluk gibi) hissetmenize neden olur.
Dopaminin bu kadar sürmesi, beyni daha çok kafein istemek için tetikleyen
şeydir. Sonuçta, dopaminin kendisi doğal olarak bağımlılık yapmazken , birçok bağımlılıkta büyük bir rol oynamaktadır.

Daha fazla kahve, daha fazla adenozin reseptörü anlamına gelir, bu da daha fazla kahve anlamına gelir ...

Beyin karmaşık ve karmaşık bir sistemdir. Ne kadar çok kahve içerseniz, o kadar fazla adenosin reseptörü oluşur, yani sizi uyandırmak için genç bir yetişkin olarak kahve içmeye başladığınızda olduğundan daha fazla kahve gerekebilir.
40 dakika içinde, vücudunuz daha fazla serotonin üretmeye başlar, bu da omuriliğinizdeki nöron işlevini geliştirir - bu da koordinasyon ve kas gücünün artmasına neden olur.
4 saat sonra metabolizmanız artar, bu yüzden enerjinizi daha hızlı yakarsınız. Vücudunuz bu süre zarfında depolanmış yağları parçalamaya başlar.
6 saat içinde sıvı kahve sisteminizden geçti ve muhtemelen idrara çıkma isteğini hissedeceksiniz, bu süre zarfında tükettiğiniz kafeinin yaklaşık yarısı atılır.
Tabii ki, kafeinli bir şeyle, ılımlılık anahtardır. Aşırı tüketildiğinde kafein kaygı, kalp çarpıntısı ve uyku sorunlarına neden olabilir.
Tüketici Raporlarına göre , günde 400 mg'a kadar kafein (iki ila dört ons onsluk bardağa eşittir) sağlıklı bir diyetin parçası olabilir, ancak günde 600 mg'dan fazla bir şey çok fazladır.


Kahvenin sağlığa faydaları nelerdir?
Size söylenenlere rağmen, günlük kafein alımınızın sizin için iyi olmasının birkaç yolu vardır. Kahve sadece enerji seviyenizi iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda beyninizin optimal seviyelerde çalışmasına neden olarak sizi daha akıllı hale getirir.
Kahvenin diğer bazı sağlık yararları şunlardır:
·         Metabolizmanızı hızlandırma
·         Fiziksel performansınızı artırma
·         Besin alımınızda size yardımcı olur (B2, B3, B5, manganez ve potasyum vitaminleri kahvede bulunur)
·         Tip 2 diyabet geliştirme riskinizi azaltın
·         Depresyon belirtileriyle savaşmaya ve sizi daha mutlu etmeye yardımcı olmak
  • Bir antioksidan kaynağı sağlamak
Kortizol seviyeleri yüksek olduğunda kafein tüketmek sağlık yararlarını azaltır.
Doğal olarak oluşan bir stres hormonu olan kortizol , beynin merkezi kalp pili tarafından düzenlenen çok belirgin bir sirkadiyen ritime sahiptir. Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi'nde yayınlanan 2009 tarihli bir araştırmaya göre, bu ritmi kesmek metabolik anormalliklere, yorgunluğa ve düşük yaşam kalitesine yol açabilir .
·         Kortizol seviyeleriniz doğal bir zirvede olduğunda kafein tüketmek, kortizol üretiminde parazite ve toleransınızda bir artışa yol açabilir, bu da strese yanıtınızı etkileyebilir ve zaman geçtikçe daha fazla kafeine ihtiyacınız olacaktır.
·         Kahve içmek için en uygun zaman ne zaman?
·         Vücudunuzdaki kortizol seviyeleri, biri sabahın erken saatlerinde olmak üzere günde üç kez doğal bir zirvede. Time Magazine'deki bu makaleye göre , kahve içmek (veya yutmak kafein) için en iyi zaman sabah 10 ile öğlen 12 ve daha sonra yine öğleden sonra 2 ile akşam 5 arasındadır.
·         Bu, beyninizin kafein dalgalanmanızdan en iyi şekilde yararlanmasına izin verecektir, çünkü doğal olarak günde birkaç kez gerçekleşen kortizol salınımı gibi diğer önemli işlevlerin yerini almaz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Pozitif Düşünme ile Şifa

      Pozitif düşünmenin  iyileştirici gücü vardır. Bu makalede nasıl sağlığınızı iyileştirmek ve kendinizi iyileştirmek için pozitif düş...